rkspacva@gmail.com
Ante Starčevića 37, Vinkovci
logospacva

Mini rukomet je sportska igra namijenjna najmlađim uzrastima. Služi za razonodu djece i uvođenje u športsku igru ’rukomet’ u trenažno procesu. Svojim pravilima i dimenzijama igrališta prilagođena je uzrastu djece.
Mogu ga primijeniti dječaci i djevojčice od 7 do 12 godine starosti. Mini rukomet je u nekim zapadnim zemljama izrazito popularan, a djeca u mlađim razredima osnovne škole prihvatili su ga kao osnovnu igru. Najviše se igra u Norveškoj, Danskoj i Švedskoj, gdje je poprimio i savezni karakter. Financiraju ga roditelji, pa su utakmice obično praćene velikim brojem navijač.

Igralište se može napraviti na manjem prostoru ( primjerice na košarkaškom terenu ili u manjim dvoranama kakve su često u našoj državi). Nažalost Mini rukomet još nije toliko popularan pa se treba raditi na popularizaciji ove igre i primjenjivati najviše u osnovnim školama od I. do IV. razreda.

Rukomet je u odnosu na ostale sportske igre vrlo jednostavan, jer se može igrati s manjim brojem svladanih motoričkih navika te se lako i brzo svladaju osnovni elementi tehnike i taktike. Preko rukometa najlakše se stvara osjećaj za loptu. Iako je graničar dosta zastupljen u osnovnim školama, jer uključuje velik broj djece na malom prostoru, praksa je pokazala da su djeca dosta pasivna u toj igri. Za razliku od graničara rukomet kao sport zahtijeva više kretanja i pritom djeca razvijaju svoje motoričke sposobnosti, osjećaj za prostor te jači timskih duh. Uz to pravila rukometa dirigiraju visok intenzitet prirodnih oblika kretanja, trčanje, skakanje i bacanje.