rkspacva@gmail.com
Ante Starčevića 37, Vinkovci
logospacva

Hrvatski rukometni savez poništio sva natjecanja u sezoni 2019./2020.

Upravni odbor Hrvatskog rukometnog saveza na jednoglasno je donio odluku kojom se poništavaju sva natjecanja pod ingerencijom Saveza u sezoni 2019./2020.

To znači da će svi klubovi u narednoj sezoni nastupiti u istim rangovima natjecanja u kojima su nastupili ove sezone, nema ispadanja u niži niti plasmana u viši rang. U europskim kupovima i SEHA ligi u sezoni 2020/2021. nastupit će klubovi koji su pravo nastupa izborili prošle sezone 2018/2019. U obrazloženju ove odluke stoji da, zbog mjera zabrane ulaska u sportske objekte i grupnog treniranja te neizvjesnosti kada će spomenute mjere prestati važiti, nije sigurno da bi se stekli uvjeti za održavanje sportskih natjecanja, a na način da bi ista bila privedena kraju u aktualnoj sezoni. Da bi lige uopće započele, potrebno je svim sportašima omogućiti i neophodno razdoblje priprema za nastavak natjecanja, a radi očuvanja zdravlja i sprječavanja ozljeda, a izvjesno je, stoji u dopisu HRS-a, da za to više nema vremena.

Zanimljivo je da se HRS, za razliku od, primjerice, Njemačkog rukometnog saveza, nije odlučio na zaključivanje poretka u trenutku prekida prvenstva, već za poništenje kompletne sezone. Razlog za to najvjerojatnije leži u činjenici što je, u trenutku prekida, u Premijer ligi tek trebalo početi razigravanje za prvaka. Obzirom na to da se naše dvije najjače muške ekipe, PPD Zagreb i Nexe, u domaću ligu uključuju tek u Ligi za prvaka, da je HRS slijedio odluku Nijemaca, Zagrepčani i Našičani ostali bi bez nastupa u europskim kupovima i SEHA ligi, a prvak bi postala Gorica.

Jasno je da će zbog ove odluke HRS-a biti zadovoljnih i nezadovoljnih. Zadovoljni svakako mogu biti klubovi koji su se borili za opstanak u svojim ligama ili već bili na pragu ispadanja u niži rang, dok će itekako nezadovoljni biti oni koji su se borili za plasman u viši rang i u tu borbu uložili znatna sredstva.

“Rukometni klub Spačva Vinkovci prihvaća sve odluke HRS-a te razumije da su navedene odluke prvenstveno donesene s ciljem očuvanja zdravlja i sigurnosti igrača te svih pojedinaca koji sudjeluju u natjecanjima, ali ostaje žaljenje što se nije našao način da se prvenstvo privede kraju.”, rekao nam je trener vinkovačkih rukometaša Josip Mečić te dodao kako je odluka očekivana. “U ovoj godini slavimo 70 godina kluba i desetu sezonu u Premijer ligi, pa nam je cilj bio da na kraju ove sezone ostvarimo što bilji plasman u Ligi za prvaka i izborimo igranje u Europi, što bi za nas bio doista povijesni doseg, ali nakon ovakve odluke sve to pada u vodu. Uložili smo znatna sredstava koja nam se sada neće vratiti.”, zaključio je Josip Mečić.